tisdag 15 januari 2013

Fina stunder med rörliga bilder såhär i oxmånaden

Pengarna har sinat.
Januari, oxmånaden, är här.
Jag letar extrapriser på falukorv på ICA Hägerstensåsen.

Dessutom har jag borrat ner mig i soffan för att för en gång skull ta del av alla filmer som visas på på de dyra kanaler jag betalar för. All fotboll och annan sport ser jag ju regelbundet året om, oxmånad som skördefest. Men filmerna brukar förbli osedda. Tills nu.

The Social Network (film)
Mark Zuckerberg. Man behöver liksom inte säga mycket mer än så. Han måste vara en av världens mest kända personer just nu.
The Social Network porträtterar den unge pubertala studentens väg fram till miljonerna. Miljarderna. Ett och annat svek är det på vägen. Men också kreativitet, uppfinnsrikedom och en hel del prestige och ren trots. Ett snyggt berättat drama, även att jag förstår att storyn både är pepprad, saltad och sockrad lite här och var.

Falskmyntarna (film)
Tysk-österrikisk film från 2007. Stark film, baserad på en sann historia, om en judisk förfalskare som under andra världskriget får i uppdrag att i sitt koncentrationsläger förfalska dollarsedlar och pund för att utarma USA:s och Storbritanniens ekonomier genom inflation. Mer känt som Operation Bernhard. Salomon Sorowitsch och hans judiska medfångar ställs för flera tunga moraliska dilemman. Den lilla gruppen får priviligier och förmåner för att kunna hjälpa nazisterna med förfalskningarna som ska trasa sönder de allierades ekonomier. Samtidigt som de hör hur deras judiska bröder blir skjutna och vanhedrade på alla otänkbara vidriga sätt på andra sidan träplanket... Tät. Hemsk. Och, faktiskt, vacker.



Inte helt kosher
En fin och charmig dokumentärserie om judar i Manchester. I tre delar på SVT.
Fina porträtt av olika judiska familjer i Manchester. Ultraortodoxa, ortodoxa, sekulära och allt däremellan. Om tradition och kultur, religiositet, samliv och att ta plats, eller inte ta plats, i det brittiska samhället.

Inte helt kosher - del 1

Searching for Sugar Man (dvd)
Och så till sist. Den fantastiska dokumentären om den mystiske folksångaren Rodriguez från Detroit. Som under 40 års tid inte visste om att han var större än Elvis i Sydafrika. Varmt, berörande och snyggt berättat av svenske dokumentärfilmaren Malik Bendjelloul.
Oscarsnomineringen är en hyfsad kvalitetsmarkör.

Inga kommentarer: